söndag 7 juli 2013

Work in progress...

Nu när det är sommarlov så har jag tänkt att jag har det perfekta tillfället att skriva på min "bok" som jag annars inte kommer någonstans alls med. Jag har skrivit typ tolv A4 sidor i datorn på några månader...
 I mitt huvud så jobbar jag rätt så mycket med att skapa den här berättelsen och världen så att den blir så bra som möjligt, så det är inte alls bara att sitta och skriva på datorn som är grejen för mig. Jag vill skapa en så trovärdig (så trovärdigt det nu kan vara när det är fantasy) värld som möjligt med bakgrundshistoria, varelser och så klart karaktärer och story. Storyn är på det stora hela klar i mitt huvud, och karaktärerna finns, men sen var det ju det där andra med en trovärdig värld. Och i dag verkar jag ha fått någon sorts kreativ kick.
 Förutom att skriva en tydlig redovisning av två karaktärers bakgrundshistoria innan Skogsnarnen (min "bok" alltså) tar sin början så fick jag idén att göra någon sorts lista/släktträd (jag hittar inga bättre ord just nu) över hur varelser har utvecklats och så vidare. Och helt plötsligt hade jag kommit på en egen version till människans uppkomst.

Om det här inte är tillräckligt stort så borde det gå att klicka på bilden och få den i full storlek :)
Det kanske inte ser så mycket ut, men det kändes ganska coolt för mig i alla fall. Och en annan sak också: om någon som följt min blogg en längre tid ser den här så kanske den kommer ihåg min novell Jättarna? Mm, det är såhär att jag har bestämt mig för att knyta ihop Skogsbarnen med novellen, både storymässigt och (förhoppningsvis) geografiskt också. Och om jag skriver någon annan bok i framtiden så tänkte jag att jag kan knyta ihop det ännu mer ;)
  Det låter kanske lite wanna-be (visst säger man så?) och som att jag bara gör en massa saker som det aldrig kommer att bli något av, men riktigt roligt är det i alla fall!

13 kommentarer:

 1. Jag sitter också och skriver en "bok" under lovet. Men jag är inte så duktig och skriver bakgrundshistoria och sånt. Har aldrig gillat att göra tankekartor eftersom jag oftast bara skriver och kommer på allt eftersom.
  Visa dagar kommer jag inte på något alls, men andra dagar kan jag sitta ner och skriva hur många sidor som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har ju sina egna sätt att skriva, och ärligt atlat är inte jag heller så förtjust i tankekartor och sånt ;) Men den här idén ploppade bara upp i huvudet och det verkade roligt just då, så det var väl lite av ett undantag antar jag :)

   Radera
 2. Jag håller nu på med en berättelse som utspelar sig i ett land som heter Snetiopien.där blev jag inspirerad av bestiariernas Etiopien och lite sjöodjur som polyper,sjöormar och krakar .(Inga auizotler och norska krakar här.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! En sak som jag tycker är väldigt roligt (och som du också verkar göra utifrån det jag förstår av det du sa) är när man tar någon sak som redan finns (till exempel krakar) och gör det till något nytt. Ger dem en liten egen stämpel, alltså :)

   Radera
 3. Riktigt spännande med din "bok"! Vill väldigt gärna ha ett exemplar NÄR den kommer ut. (Det är ingen fråga om OM här, för det är ju bergsäkert att den kommer ut, så bra som du skriver!) Jag skriver också på en "bok", men jag fastnar hela tiden. Några tips?
  Det är coolt med din bakgrundsbild, blev lite inspirerad där ;)

  Lycka till med skrivandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, tack så mycket! Skriver upp dig på listan över de som ska ha min bok när (om ;)) den kommer ut!

   Hm, du kan få några tips, även om det kanske inte är de bästa:

   1. Det här kanske kommer att låta hårt eller så, men brinner du för din berättelse? Skriver du något som du VILL skriva eller som läsare vill läsa? Om du inte brinner för och är intresserad av din egen berättelse så är det nog inte rätt grej tyvärr. Om du brinner för den: KÖR!

   2. Skriv hela tiden, även om det går superdåligt och det känns som om allt blir dåligt. Då kommer du frammåt och kan gå tillbaka och ändra senare. Försök skriva minst 100 ord eller fem meningar varje dag, men gärna 500 ord per dag. Om du vet vad som ska hända i berättelsen alltså, annars kanske du ska låta idéerna mogna (fast alla skriver på sitt sätt).

   3. Det är berättelsen och karaktärerna som är det viktiga. Min "bok" utspelar sig nästan hela tiden i en skog, men jag tror ändå att det är en idé som kommer att funka. Det är alltså¨de två sakerna som är viktigast att fokusera på.

   4. De flesta böcker tar cirka två år eller mer från idé till utgiven bok, så det är alltså ingen brådska egentligen :)

   De två första tipsen kommer direkt från författarna Peter Bergting och Mats Strandberg, och det tredje kommer från en annan föfattare. Det är alltså inte någon helt oerfaren person som sagt det, och de funkar bra för mig ;)

   Radera
 4. polyperna och auizotlerna har jag inte hittat på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej (som du märker är jag inte så insat i det där ;)). Men det jag menade var att man till exempel tar en av Tolkiens orcher och ger den vingar i sin egen bok. Lite dåligt exempel kanske, men jag hoppas att du fattar hur jag menar ;)

   Radera
 5. Måsta bara höra om du har några tankar om mitt problem. Jag har en HP fanfic på 23 sidor och har två mindre "hål" och ett större. Hålen är passager till nästa händelse. Jag tycker det är tråkigt att skriva sådana passager, har du träffat på det och i så fall vad gjorde du då? Jag tänker att det är tråkigt att läsa ganska långa sträckor (ett hål är två månader) utan att något större händer, men det är fortfarande jobbigt att läsa saker där det händer saker hela tiden, något tips?
  Mitt andra problem är att jag måste gå från slutet av regniga november till snöiga december, har du någon idé till någon fin övergång?
  Förlåt om jag har frågat för mycket, men jag har verkligen kört fast :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enklaste sättet att göra de här passagerna är nog att dela in det i olika stycken. När du ska gå från november till december så kan du alltså hoppa över en rad (trycke ENTER två gånger efter du skrivit klart november-delen) och sedan börja på december-delen. Då kan du t. ex. hoppa över de där två månaderna just eftersom ingenting viktigt händer. En "fin övergång" skulle kunna vara att i början av december-delen skriva något i stil med "den mjuka decembersnön yrde i luften utanför Hogwarts", bara som exempel ;)

   Om du inte förstår hur jag menar kan du kolla in mina novelelr ("Jättarna" är väl ett bra exempel) och se hur jag har gjort där. Och du har rätt i att sådana passager inte alltid är roligt att läsa om, men det viktigaste är om det är roligt att skriva eller inte, så om du inte tycker att det är viktigt är det bara att hoppa över det :)

   Radera
 6. Jag skriver också på en skönlitterär text (historisk roman blandat med fantasy (( väldigt konstig genre...)) ) som jag måste göra mycket research för, som tur är händer allt i min hembygd, Östgöta Dal :)

  SvaraRadera
 7. ÅÅ, din bok verkar SÅ bra! Och skulle faktiskt inte heller ha nåt emot att få ett ex av den NÄR den kommer ut.. ;D
  När jag skriver (fast då skriver jag typ aldrig fantasy, tycker det är så svårt, men nån dag ska jag prova på allvar på det!:) så brukar jag inte just göra så mycket tankekartor och sånt, utan jag skriver mest och kommer på efter hand, nån gång har jag försökt, men det har nog gott sådär... :P Hursomhelst så kommer din bok helt säkert bli störtbra! För allt du skriver är ju bra! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad snäll du är! Den här kommentaren fick jag faktiskt tårar i ögonen av, så glad blev jag :)
   I vanliga fall gör inte jag heller tankekartor, jag tror att det där var ett sällsynt men roligt tillfälle. Det mesta har jag i huvudet, men det är bra att skriva ner lite grann för mig :) Jag har faktiskt en himla massa idéer som jag gillar, och för att inte glömma bort dem har jag börjat skriva ner dem.
   Jag kan faktiskt avslöja (okej, jag har rätt stora planer, men ändå ;)) att det blir två böcker. Som en serie, alltså. Första boken heter Skogsbarnen (skriver den nu, långsamt), och jag tror det får bli namnet för serien också. Titeln på den andra boken avslöjar jag inte ;)

   Radera

Hej! Vad roligt att du vill lämna en kommentar här på min blogg :) Jag kommer dock ta bort sådant som jag inte tycker är passar här på bloggen.