söndag 17 februari 2013

En rolig likhet mellan en bok och TV-serie

Det här inlägget innehåller spoilers för Engelsforstrilogin, böckerna Cirkeln och Eld, av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Inte jättestora spoilers, men om du vill hålla dig helt spoilerfri så kanske du ska läsa de två fantastiska böckerna först.

På Barnkanalen varje lördag så går det ett program som heter Guds tre flickor. Jag har inte följt serien, men nu några gånger så har jag sett små snuttar av det innan Melodifestivalen har börjat. Egentligen vet jag inte så noga vad det handlar om, men huvudpersonerna är de tre tonårstjejerna Lo, Denise och Jenny. Det handlar väl om deras relationer till varandra och till andra personer, och så är Gud med på ett hörn också. (Jag tycker att det är roligt att Gud är en kvinna och inte en skäggig gammal gubbe). Men nu till den roliga saken. När jag tittade på programmet för första gången för några veckor sedan så tänkte jag så här när jag såg Denise och Lo; men .... det där är ju Vanessa och Linnéa från Engelsforstrilogin! Inte så att de ser ut som jag tänker mig Vanessa och Linnéa i boken så mycket, men deras sätt och personligheter, och kanske deras familjer också lite grann. Det blev liksom en glad överraskning, för jag tycker verkligen att det känns som karaktärerna från Engelsforstrilogin. Visst, de är yngre i tv-serien än vad karaktärerna i böckerna är, men det känns ändå liksom som dem. Nu när jag tänker efter så liknar nog Jenny Rebecka eller Minoo lite grann. Inte till utseendet, men till själva personen. Dessutom så har Jenny en pojkvän som känns 100% som Gustaf Åhlander.
 När jag tänker efter ännu mer så liknar nog serien Engelsforstrilogin ganska mycket. I senaste avsnittet som gick igår (och som var det första hela avsnittet jag såg) så bytte de till exempel kroppar med varandra (precis som i Eld). Bortsett ifrån att det inte direkt är med någon magi i Guds tre flickor så känns det verkligen som att det är väldigt likt böckerna. Om du vill så kan du ju kolla på programmet, och så får du gärna säga om du håller med mig om de här likheterna.

Nu när jag googlade lite på det så såg jag att man kan titta på avsnitten på SVT Play. Här borde man kunna kolla på alla avsnitt som finns än så länge.

Förresten så har jag förhandsbeställt Berättelser från Engelsfors nu, så det ska verkligen bli jättespännande att få läsa den. Såg precis att man kan läsa ett smakprov från den på internetbokhandlarna, så då kan ju alla som inte har läst serieberättelsen som gick i Utopi magasin få ett smakprov de med. Här finns en rolig bokvideo om seriealbumet:


3 kommentarer:

  1. Ha, det var ju lite skojigt! :D

    SvaraRadera
  2. Åh längtar så mycket efter att få läsa Berättelser från Engelfors!

    Sv: Superstort tack för din fina kommentar! :D

    SvaraRadera

Hej! Vad roligt att du vill lämna en kommentar här på min blogg :) Jag kommer dock ta bort sådant som jag inte tycker är passar här på bloggen.