söndag 12 oktober 2014

Allegiant

Tack Modernista för boken!
Av Veronica Roth.
392 sidor.
Amerikanska originaltiteln: Allegiant
Tredje och sista delen i Divergent - trilogin. HÄR hittar du alla andra inlägg som rör serien.

(OBS! Spoilervarning för de tidigare delarna i serien, Divergent och Insurgent!)

Handling: Falangerna har fallit och Evelyn har tagit kontroll över Chicago. Men efter att ha sett Edith Priors världsomskakade filmklipp så vet Tris att hon och hennes vänner måste bege sig utanför stängslet och ta reda på sanningen om staden och sig själv.

Omdöme: Så här: både Divergent och Insurgent var otroligt bra. De var actionfyllda, hade romantiska och chockerande ögonblick och var näst intill omöjliga att sluta läsa. Allegiant ... saknar det mesta av det där.
 Jag tror att problemet är att Veronica Roth inte riktigt hade en story till den här boken. Det var så otroligt mycket som hände i de två första böckerna. I den här boken ska huvudpersonerna ta sig utanför stängslet ... men sen då? I en hyfsat lång bok som den här måste det finnas en story efter det. Ja, man får reda på vad allt egentligen handlar om, varför falangerna existerade och vad divergent betyder, men det är inte så mycket mer. De ovanstående sakerna får man reda på genom att någon berättar det för huvudkaraktärerna, men när det händer på ett så odramatiskt sätt så känner jag som läsare att jag inte bryr mig så mycket. Det känns som att boken är till enbart för att besvara de där frågorna. Det hade kunnat fungera, om det som sagt inte varit så odramatiskt.
 (Under hela boken pågår någon sidostory om Evelyn vs Marcus, och ärligt talat verkar det mycket mer intressant än den faktiska storyn.)
 Sen är det det här med att Tobias också får ett berättarperspektiv. Roth har sagt att hon valde två perspektiv för att kunna utforska händelserna och den nya världen ur olika synvinklar. Det här hade också kunnat fungera, om det inte var så att Tris och Tobias befinner sig på exakt samma plats nästan hela tiden. För mig hade det räckt om man bara hade några enstaka Tobias-kapitel vid väl valda tillfällen.
 Det finns saker jag gillar med boken, som t. ex. myndigheterna i Amerika som styr allt men som man aldrig får se och grundtanken med experimenten. Det där "Renhetskriget" kändes väl lite väl dystopi-klyschigt, precis som grejen med GD och GR, men jag kan acceptera det. Slutet tyckte jag var väldigt välskrivet, och även om jag spoilat för mig själv vad som hände så var det bra.
 Det här är inte en dålig bok. Den levde inte på långa vägar upp till förväntningarna, men den har ändå vissa delar som är bra. Man behöver inte läsa den här boken om man vill behålla känslan från Divergent och Insurgent, men om man vill ha en avslutning på trilogin tycker jag ändå att man ska göra det. Kanske gillar andra den bättre än vad jag gjorde. Men personligen önskar jag att den hade varit mycket annorlunda än vad den egentligen är.

Du kan beställa Allegiant online från bland annat Adlibris eller Bokus.

1 kommentar:

  1. Hej, jag skulle bara vela tipsa dig om en tävling som min kompis har på sin blogg. Jag vet att det inte är så kul att få reklam osv. i sina kommentarer men hon är ganska ny inom bloggvärlden och när jag senast kolla så var det ingen som anmält sig till hennes tävling än. Med andra ord så tycker jag synd om henne och jag vill hjälpa henne helt enkelt. Det vore verkligen kul ifall du skulle kunna vara med. :)

    SvaraRadera

Hej! Vad roligt att du vill lämna en kommentar här på min blogg :) Jag kommer dock ta bort sådant som jag inte tycker är passar här på bloggen.