onsdag 13 november 2013

Inför Nyckeln-releasen: Intervju med Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg!

Bookfinger: Hej Sara och Mats! Nu är det ju bara några dagar tills Nyckeln, tredje och sista delen i Engelsforstrilogin, kommer ut. Jag tänker faktiskt inte ställa den klassiska sportfrågan, utan i stället tänker jag fråga så här: vad kan alla vi fans som har suttit och räknat dagarna förvänta oss av Nyckeln? (Ni får gärna svara på "hur känns det" också, om ni vill ;))

Sara & Mats: Vi svarar på sportfrågan först: det känns väldigt skönt att vara klara, spännande att få se läsarnas reaktioner och bitterljuvt att säga adjö till skrivandet av de här böckerna. I Nyckeln återvänder vi till Engelsfors drygt en månad efter det som hände i slutet av Eld. Vi vill inte avslöja så mycket mer än det som står på baksidan av boken: "till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras". Vi kan också berätta att det dyker upp nya karaktärer. Nyckeln är en 813 sidors koloss som är fullspäckad med händelser. Vi har försökt att knyta ihop alla trådar och bygga mot ett slut som känns trilogin värd.

Om ni på något sätt fick träffa era bokkaraktärer, vad tror ni att de skulle tycka om er då?

Sara Bermark Elfgren och Mats Strandberg
författarna till Engelsforstrilogin.
De skulle förmodligen vara väldigt upprörda över vad vi har utsatt dem för - och det med rätta!

En av alla saker som ni har lyckats bra med i er trilogi är enligt mig "skurkarna". Har ni tänkt på något särskilt sätt när ni skapat och skrivit om dem?

Vad roligt att du tycker det! Det är svårt men roligt att skriva "skurkar". Det är viktigt att det går att förstå varför de handlar som de gör, men samtidigt vill vi inte ursäkta deras handlingar eller romantisera dem. Visst, många har haft det svårt, men det har våra huvudpersoner och andra personer i trilogin också haft. Det som gör våra skurkar till skurkar är att de alltid sätter sin egen smärta först och saknar empati.

Har ni några tips till alla som vill bli författare om hur man lyckas skapa en spännande story och bra karaktärer?

Skriv det du själv vill läsa. Läs mycket. Och försök att avsluta berättelser. Det kan ta tid att hitta din egen röst, försök att inte fastna i prestationsångest och skriv för att det är kul.
Vi har lagt ut några skrivtips på vår hemsida också: http://www.worldofengelsfors.com/faq/?lang=sve

Om ni fick välja att ha något av de magiska elementen från era böcker, vilket skulle ni välja och varför?

Vi brukar svara jord för då skulle vi kunna få andra att göra som vi ville. Men just nu känner vi inte att vi har det behovet ... Sara skulle gärna testa träelementet med de krafter som presenteras i Cirkeln men även med några nya som dyker upp i Nyckeln ... Mats väljer också sitt element utifrån händelserna i Nyckeln, och då blir det luft!

Kan ni berätta om några vanliga problem ni kan stöta på när ni är mitt inne i skrivandet av en bok?

Man stöter på problem hela tiden. Ibland har vi tänkt fel om vad som ska hända. Det kanske helt enkelt är ospännande. Eller så kan vi ha trott att det var ett Vanessa-kapitel vi skulle skriva, men det visade sig vara ett Minoo-kapitel. Ganska ofta är karaktärerna trögare i sina reaktioner än vad man hade räknat med. Det kan ta mycket längre tid för dem att komma till en punkt än vad vi som författare hade tänkt sig. Och ibland går det mycket snabbare. Det viktiga är hela tiden att vara lyhörd och flexibel.

Ni har ju båda berättat lite grann om era nästa projekt. Kan ni berätta så mycket som möjligt om vad de kommer att vara?

Sara: Jag ska först och främst skriva filmmanus till Eld och Nyckeln. Om Cirkeln går bra som film och vi får chansen att göra en fortsättning så måste vi kunna gå i produktion så fort som möjligt. Sedan skriver jag på serieromanen Vei tillsammans med tecknaren Karl Johnsson. Den går just nu som följetong i Utopi Magasin men kommer som bok så småningom. Jag har även börjat göra research till mitt nästa stora projekt - en ny fantasyserie för Rabén & Sjögren. Den utspelar sig delvis i Stockholm och har ungdomar i huvudrollerna. Det ska bli otroligt roligt att skriva den, men det är mycket jag måste ta reda på innan jag kan börja. Det ska bli otroligt spännande det med. Jag lärde mig verkligen uppskatta research under skrivandet av Nyckeln.
Mats: Dels kommer jag att följa arbetet med filmatiseringen av Cirkeln. Det är så himla kul att vara involverad i den resan. Efter nyår ska jag börja skriva en skräckroman som jag gjort research för under hösten. Jag har älskat skräck ända sen jag var 10 och upptäckte Stephen king. Det ska bli jättekul att äntligen ge sig in i genren själv nu. Och sen har jag ett projekt som jag inte får berätta om än, men det är en helt annan sorts skrivande det handlar om. Det ska bli skönt att ha något annat att tänka på än bara blod och död, haha.

Vilken av böckerna i Engelsforstrilogin har varit roligast att skriva, och varför?

Varje bok har sin charm och sina svårigheter. Det var väldigt roligt att göra seriealbumet Berättelser från Engelsfors och släppa in ytterligare tre personer i vår värld.
Men Nyckeln har nog varit roligast att skriva. När vi skrev Cirkeln och Eld var vi hela tiden tvungna att förhålla oss till vad som skulle hända i framtiden. I Nyckeln fick vi bränna av allt krut som vi sparat på.

Hur var det att knyta ihop allt på slutet?

Det var väldigt nervöst. Vi hade ju planerat länge hur det skulle sluta, men man vet ju aldrig riktigt om ens idéer funkar förrän man skrivit klart. Men det funkade tack och lov och det var väldigt tillfredsställande. Det var sorgligt att skriva slutet också, vi grät en hel del.

Hur känner ni för den här berättelse, och framförallt för era karaktärer, nu när ni har skrivit slutet? Ni har ju trots allt levt med de här böckerna i flera år.

Vi är väldigt stolta, förundrade och tacksamma över vad vi har lyckats åstadkomma. Stolta för att vi har arbetat hårt och utvecklats som författare, men också som människor. Förundrade och tacksamma för att det är så många som har tagit böckerna till sina hjärtan. Det är ett enormt privilegium att nå ut till så många läsare.

Här och här kan du beställa Nyckeln, den tredje och avslutande delen i Engelsforstrilogin!

2 kommentarer:

 1. Hur gör du när du gör intervjuer? Och hur får du kontakt med författarna? :) Hursomhelst var det här roligt att läsa och jag längtar så jag döör efter Nyckeln!!! :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! :) När jag gör intervjuer så är det första jag gör att ta kontakt med författaren/arna och helt enkelt fråga om de vill vara med på en intervju. Det enklaste sättet är att mejla dem, men ibland kan det vara svårt att få tag i en mejladress, och då kan man testa att fråga via olika sociala nätverk (just den här intervjun frågade jag Sara om via ett meddelande på Facebook). Sedan tar jag och skramlar ihop ett par frågor. Jag brukar försöka få med liite annorlunda frågor, såna som författaren/arna kanske inte får så ofta. Men det är såklart bara en smaksak :) Sen när jag är klar med frågorna så skickar jag dem tillbaka dem till författaren, och sen är det bara att vänta på svar. De flesta (eller alla jag intervjuat hittils, i alla fall) svarar nog ja, så egentligen är det inte så mycket svårare än att bara våga fråga :)

   På tal om det sista du skrev ... gissa vad som kom med posten idag...?

   Radera

Hej! Vad roligt att du vill lämna en kommentar här på min blogg :) Jag kommer dock ta bort sådant som jag inte tycker är passar här på bloggen.